HACCP tanácsadó

Publikálva

Már csak egy hajszál választ el az élelmiszeripari vállalkozásod elindításától, és az pont a HACCP rendszer? Esetleg a tervezés legelejétől igénybe vennéd egy HACCP tanácsadó segítségét? Sokan tanácstalanok, hogy kit válasszanak az internet adta lehetőségek közül, mások alapvetően nyűgnek érzik a HACCP rendszer kidolgoztatását. Ebben a cikkben a HACCP tanácsadó fontosságának témakörébe tekintünk bele.

1. Mit csinál a HACCP tanácsadó?

haccp budapest

A HACCP tanácsadó, ahogy a nevében is benne van, tanácsokkal látja az élelmiszeripari vállalkozót azon túl, hogy kidolgozza a HACCP eljárásokon alapuló élelmiszerbiztonsági rendszert, de az adott szolgáltatás ennél egy kicsit összetettebb.


A HACCP tanácsadó a tervezés, engedélyezés illetve működtetés egész folyamatán végig kíséri és segíti az ügyfelét. Információkkal látja el az élelmiszer-előállítási és/vagy forgalmazási folyamatra vonatkozóan, legyen az törvényi szabályozás vagy gyakorlati praktika.


A HACCP tanácsadó egyfajta felkészítést nyújt, felkészítést a hatósági szemlére, felkészítést az önellenőrzési rendszer gördülékeny működéséhez, felkészítést a hosszú távú élelmiszerbiztonsági megfeleléshez.


A fő profilja egy HACCP szakembernek a HACCP rendszer kialakítása és kidolgozása, de egy jó HACCP-hez szükség van a tevékenység teljes körű elemzésére, többszöri konzultációra, helyszíni egyeztetésre, melyek során a vállalkozó és a HACCP tanácsadó is kölcsönösen segítik egymást a kívánt cél elérésében.

2. Ki a jó HACCP szakember?

haccp budapest

A HACCP tanácsadó a kialakítástól kezdve az üzemeltetésig végig kíséri a megbízóját, szakmai tanácsaival rugalmasabbá, átláthatóbbá teszi az élelmiszeripari létesítmény elindítását, működtetését.


Egy jó HACCP tanácsadó felhívja partnere figyelmét a ténylegesen fontos, elengedhetetlen feltételek biztosítására (pl. szakosított tárolás, nyomonkövetés), megfelelő hangsúlyt helyezve a kritikus pontoknak való megfelelésnek.

A megbízható HACCP szakember tehermentesíti a megbízóját a szakhatóságokkal való kapcsolattartás során is, legyen szó a feltételek egyeztetéséről, a kérelem kitöltéséről, a FELIR-regisztrációban való segítségről.


A képzett HACCP szaktanácsadó rendszeresen továbbképzi magát, a jogszabályi változásokat figyelemmel követi (élethosszig tartó tanulás).


Véleményem szerint a szaktudáson túl a szolgáltatás akkor válik teljessé, ha a szakember emberileg is megtalálja a közös hangot a megbízójával, rendelkezésre áll akár személyesen, akár telefonon, és a kicsinek tűnő, de nagyon is fontos kérdésekkel is megkereshető (pl. hol kell elhelyezni az órát a konyhatérben?).

3. Miért javasolt felkeresni egy HACCP szakértőt?

haccp pest megye

Az egyik oldalról sokan gondolják, hogy a kisujjukban van a „szakma”, nekik nincsen szükségük szakemberre ahhoz, hogy megfelelően kialakítsák illetve működtessék élelmiszeripari egységüket.

Ez a fajta szakmai alap mindenképpen előnyös, azonban sok apró részlet felett (legyen az higiénia feltétel, technológiai lépés, minőségi előírás) akaratlanul is elsiklik az ember.

Ezeknek az apró, de mégis meghatározó részleteknek a megléte sokat lendíthet egy adott létesítmény megítélésén, akár fogyasztói, akár hatósági szempontból. A HACCP tanácsadó arra szakosodott, hogy ezeket a részleteket is észrevegye.


A másik irány, ha valaki szaktudás és tapasztalat nélkül szeretne belevágni egy élelmiszeripari vállalkozásba. Számára is rendkívül előnyössé válhat egy megbízható HACCP specialista felkeresése.

Hogyan alakítsam ki az épületet, hova kerüljenek az előkészítő helyiségek, hány fokos teremhőmérséklet szükséges az adott helyiségben, milyen késfertőtlenítő elfogadott, milyen szerrel mosogathatok?

Mind-mind olyan kérdés, melyre egy jó HACCP tanácsadó választ és megoldást tud adni, belátható időn belül.


Meg kell ismerni az élelmiszeripari jogszabályokat, de azok értelmezése sokszor nehézkes, nem konkretizált, a HACCP szakértő a gyakorlati tapasztalatai alapján gyors segítséget tud nyújtani.

4. Mit ad a vállalkozásodhoz egy jó HACCP guru?

haccp specialista

Ha egy szóval kellene jellemezni: profizmust.
Egy profi szaktudással rendelkező HACCP tanácsadó, profi hozzáállással csak hozzáadott értéket jelenthet az élelmiszeripari vállalkozásnak.


Garantált a siker, ha egy jól előkészített, élelmiszerbiztonságot az előtérbe helyező HACCP van a birtokunkban. A profi HACCP rendszer a késztermék vizsgálata helyett a folyamatot tartja szabályozás alatt, a teljes élelmiszerláncban alkalmazható egészen a végső fogyasztóig.

Az egyik partnerem a napokban azzal keresett meg, hogy az önellenőrző ivóvízvizsgálatára nem megfelelő eredményt kapott, mi ilyenkor a teendő. Egy másik ügyfél esetében a késztermék vizsgálata során merült fel mikrobiológiai kifogás, a szükséges intézkedéseket együtt dolgoztuk ki.


Valaki szimplán új termékkel kíván megjelenni a piacon és szeretne gyártmánylapot készíttetni az új termékre, a tápérték számítást és a késztermék jelölés kidolgozását is beleértve.


Az élelmiszerbiztonság elsődlegességét mind a vezetőknek, mind az alkalmazottaknak maradéktalanul magukévá kell tenni.

A megfelelő szakember a HACCP meglétét követően is rendszeresen támogatást nyújt a vállalkozó számára, legyen szó az alkalmazottak rendszeres oktatásáról, az önellenőrző dokumentációk ellenőrzéséről, termékvisszahívási szimuláció elvégzéséről, vagy soron kívüli események során (pl. koronavírus) a megfelelő intézkedések kidolgozásáról.

További
blog bejegyzések