A HACCP előnyei, fontossága

Publikálva

A Centers for Disease Control and Prevention becslései szerint az Egyesült Államokban évente 48 millió embert érint az élelmiszer-eredetű betegség. Ebből 128 ezren kerülnek kórházba, míg 3000 ember hal meg.

Ez a 48 millió ember szenved azért, mert az élelmiszerek gyártása, feldolgozása vagy kezelése során nem sikerül azonosítani és ellenőrizni az élelmiszerek veszélyeit. Ez az adat csak az Egyesült Államokra vonatkozik, hány embert érinthet még a többi országban?

Sok esetben a romlott étel nem okoz nagyobb problémát, és egy gyomorrontással túleshetünk rajta, azonban az ilyen megbetegedések 3 %-a hosszú távú egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Az ételmérgezés komoly probléma, és amikor a jogsértő vállalkozást azonosítják, súlyos bírságot vonhat maga után a termelő, az élelmiszer-feldolgozó vagy a forgalmazó számára. 

Nemcsak a vállalkozás hírneve mehet tönkre, de akár bezárásra is kényszerülhetnek.

A HACCP a Hazard Analysis and Critical Control Point rövidítése. A nemzetközileg elismert rendszer célja az élelmiszerek biztonsági kockázatainak csökkentése. A rendszer azonosítja és ellenőrzi a potenciális veszélyeket, hogy megvédje a fogyasztókat, illetve a vállalkozásokat.

A rendszert eredetileg élelmiszertudósokból és mérnökökből álló csapat fejlesztette ki, hogy biztosítsa az élelmiszerbiztonsági szabványokat az űrmissziók számára.

–  A HACCP az 1960-as években keletkezett, amikor a National Aeronautics and Space Administration (NASA), a Pillsbury Company és a US Army Laboratories együttműködtek, hogy biztonságos élelmiszert biztosítsanak a közelgő űrexpedíciókhoz. Úgy döntöttek, hogy a NASA mérnöki irányítási követelményeit, a Critical Control Points-t használják iránymutatásként ehhez az élelmiszer-biztonsági kezdeményezéshez. 

Érdekes módon főként a piac nagy szereplői, nem pedig a szabályozók törekedtek arra, hogy az élelmiszer-biztonsági rendszer dominánssá váljon. Az olyan nagy láncok, mint a McDonald’s, arra törekedtek, hogy megvédjék magukat az élelmiszer-biztonsági problémáktól azáltal, hogy megkövetelték, hogy ellátási lánca megfeleljen a HACCP-nek.

A rendszer az évek során folyamatosan fejlődött. Segíti a vállalkozásokat a potenciális biológiai, kémiai vagy fizikai veszélyek azonosításában és ellenőrzésében a folyamat bizonyos pontjain.

A dokumentáció hét alapelvet követ, amelyek biztosítják, hogy az élelmiszerek biztonságban legyenek a nyersanyag-előállítástól a beszerzésen és kezelésen át, a gyártásig, az elosztásig és a fogyasztásig.

A hét alapelvről itt olvashatsz.

Milyen előnyei vannak a HACCP dokumentációnak a vállalkozás számára?

Teljesítheted jogi kötelezettségeidet

Magyarországnak az Európai Unióhoz történő 2004. május 1-i csatlakozása kötelezettséget is jelent abban a tekintetben, hogy az elvárásoknak, előírásoknak megfeleljen.

Ennek megfelelően az élelmiszer-vállalkozásoknak rendszerbe foglalt élelmiszer-biztonsági előírások szerint kell tevékenykedniük és HACCP-n alapuló rendszert kell működtetnie (852/2004/EK rendelet az élelmiszer-higiéniáról).

Magyarországon, ha valaki HACCP rendszert szeretne kialakítani, célszerű a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/93.számú előírásait figyelembe venni.

Kialakíthatod a megfelelő védelmet, biztonságot

Az élelmiszer-biztonsággal és higiéniával kapcsolatos szabálysértések nagy pénzbírsággal járnak a szabálysértő vállalkozások számára.

A pénzbírság mellett pedig reputációs veszteséget is okozhat.

A HACCP segít elkerülni ezeket a költséges helyzeteket, hogy megőrizhesd vállalkozásod eredményét és jó hírnevét.

Több ügyfelet szerezhetsz

Az élelmiszeriparban a hírnév az egyik legfontosabb egy vállalkozás számára. Ha kellemes, minőségi és higiénikus gasztronómiai élményt tudsz nyújtani ügyfeleid számára, akkor a hírneved is erősebb lesz, szívesebben töltik nálad az idejüket.

A HACCP lehetővé teszi, hogy a minőség is 100%-os legyen. A megfelelő minőséggel pedig kiváló ételeket szolgálhatsz fel, amely egy erős hírnevet épít ki, és több ügyfelet vonz. 

Növelheted élelmiszertermékeid minőségét

A 7 alapelv betartása segít, hogy a munkafolyamatok minden lépése ellenőrzött legyen. Az élelmiszerbiztonsági veszélyeket azonosíthatod, kategorizálhatod, illetve szabályozás alatt tarthatod.

Elősegítheted a hatékonyságot a csapatodon belül

A munkaerő szinte minden vállalkozás számára az egyik legnagyobb költség, és fontos, hogy munkaerő-befektetéseid nagyobb megtérülést hozzanak. Csapatodnak hatékonyan kell dolgoznia annak érdekében, hogy maximalizálják a teljesítményt, és elérhessétek a szükséges eredményeket.

A HACCP dokumentáció olyan utasításokat és kereteket biztosít, amelyek segítségével csapatod folyamatosan dolgozhat annak érdekében, hogy vállalkozásod sikeres legyen.

Növelheted az alkalmazottak morálját

Minden munkavállaló azt akarja érezni, hogy egy minőségi munkáltatónál dolgozik, amely pozitív hatással van a világra. Az élelmiszeriparban dolgozók különösen szenvedélyesek az iránt, hogy nagyszerű élményt nyújtsanak ételeik által az étkezőknek.

A HACCP annak szimbóluma, hogy vállalkozásod mennyire komolyan veszi az élelmiszer-higiéniát és az élelmiszerbiztonságot. A HACCP rendszer betartása motiválhatja és ösztönözheti alkalmazottaidat a morál javítására.

Bizonyítékot nyújthatsz a gondosságról

Ha egy vásárló az éttermedben elfogyasztott étel után esetleg megbetegszik, tévesen gondolhatja azt, hogy a felszolgált étel minősége volt az oka.

A HACCP dokumentáció és önellenőrzési rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy élelmiszereid biztonságosságát, kiváló minőségét bebizonyítsd. A HACCP sok pontos adatot generál, amelyek segítségével igazolhatod, hogy minden az előírásoknak megfelelően működik. 

Hogyan lehet nekem is HACCP dokumentációm?

A HACCP kialakítása nem egyszerű, ezért szakember segítségét igényli. 

A megkeresés után egy személyes találkozó alkalmával beszéljük át a fontosabb tudnivalókat, később pedig részletes tájékoztatót is küldök neked e-mailben.

A dokumentációt a Te egységedre szabva készítem el, így valóban egy egyedi rendszert alakíthatsz ki vállalatod számára.

Most készülsz megnyitni álmaid éttermét, boltját, cukrászdáját, kis- vagy nagyüzemét, esetleg már használatba is vetted, de még nem rendelkezel HACCP dokumentációval?

Keress bizalommal!

További
blog bejegyzések